52. ročník Ľubovianskou vrchovinou

     Ľubovnianska vrchovina je flyšové pohorie Východných Beskyd. Na západe hraničí s Pieninami, na juhu so Spišsko-šarišským medzihorím a Čergovom a na východe s Ondavskou vrchovinou. Maximálnu nadmorskú výšku dosahuje na vrchole Eliášovky (1 023,4 m/nm) v severozápadnej okrajovej časti pohoria (na slovensko-poľskej hranici). Hlavný hrebeň vedie z Eliášovky cez Medvedelicu, sedlo Vabec, Široký vrch, Sulínske sedlo na Sliboň. Prejazd Ľubovnianskou vrchovinou patrí medzi naše najstaršie podujatia a tento rok sa konal už 52. ročník. Vedúcim tohtoročného podujatia za KST SL bol Jaroslav Macko, tel.: 0918 676 465, mmackojaroslav@gmail.com.

Ráno sme vyrazili autobusom zo Starej Ľubovne do Hraničného. Bolo veľmi mrazivo – 10 stupňov C. Stúpanie do starej, už neosídlenej usadlosti Skalná nám poriadne zahrialo telo. Niektorí z nás si tú usadlosť išli pozrieť a prečítali sme si tam príbeh z roku 1944. Rodinka Imrichových tam schovávala židovskú rodinu aj deťmi. Niekto z obce Kače ich udal a tak sa esesáci objavili pri týchto domčekoch. Domy už boli prázdne. Dospelý sa schovali v lese a deti boli schované v pivnici pod seníkom. Nemci senník zapálili a odišli. No o chvíľu prišla vertikála východného vetra a oheň uhasila. Táto vertikála zachránila všetky schované deti. Toľko z príbehu.

Postupovali sme krásnou zasneženou prírodou a tu zrazu kríž s nadpisom. “Na pamiatku založila Antonie Gressak 1905″. Bolo to tiež zaujímavé, lebo náš predseda M. Grešák má deda z obce Kače. Neviem, z akého dôvodu dali Gressakovci tento pomník postaviť, no určite v lete tam pôjdem ešte raz a pokúsim sa niečo zistiť.

Turistika prináša nielen krásne zážitky z potuliek prírodou, ale nájdeme tu ešte aj milé spomienky po našich predkoch. Slnečné lúče nám lemovali cestu na Oslý a k Ľubovianskemu hradu. Snehu bolo neúrekom a teplota sa rýchlo šplhala už k nule. Tohtoročný prechod bol naozaj jeden z najkrajších.

Trasa začínala v obci Hraničné (530 m/nm). Pokračovala cez Skalnú, Doščenú, Oslý (859 m/nm) a končila pod hradom Ľubovňa (711 m/nm). Dĺžka trasy 18 km.