Cyklotúra na Tokaji  – v dňoch od 26.05.2022-29.05.2022

Cyklotúru sme tohto roku absolvovali na Tokaji. Ubytovanie sme mali zabezpečené v penzióne Aqua Mária Veľaty. Cyklistické akcie sa zúčastnilo spolu 19 turistov zo Sabinova a Lipian, ktorí si cyklistiku v prírode užilo naplno.

Sabinovskí turisti začali cyklo trip po tokajskej oblasti. Pre začiatok si vybrali malý okruh okolo Čiernej hory s návštevou vyhliadkovej veže Tokaj v Malej Tŕni. Previezli sme sa aj miestnými vinohradmi. Cesta bola pohodová, len keby sme cestou nemuseli opravovať šesť  defektov. Prešli sme cca 26 km.

Na ďalší deň  sme sa rozdelili na dve skupiny. Väčšia časť sa vybrala smerom cez Malú a Veľkú Tŕňu k rozhľadni Tokaj, odtiaľ na chatu Grand Bari, kde sa posilnili na ďalšiu cestu. Smerovali  na Boršu, Viničky, do Klinu nad Bodrogom, k najnižšiemu bodu na Slovensku 94,3 m n.m a potom späť cez Slovenské Nové Mesto. Prejdených cca 60 km. Druhá menšia skupina sa rozhodla pre dosiahnutie hraničného trojmedzia SK- UA- H  pri Veľkých Trakanoch. Odtiaľ na pláž pri rieke Tisa. Potom hore na sever k rieke Latorica, na ktorej je jedinečný vysunutý most. Odtiaľ po hrádzi desiatky kilometrov až k mostu cez Bodrog. Tam padlo rozhodnutie navštíviť najnižší bod na Slovensku. Späť do Viničiek a cez Slovenské Nové Mesto až na základňu Aqua Mária. Prejdených cca 101 km, nastupaná výška 902.4 m a zostupná výška 781,9 m.

Aj tento deň sa nezaobišiel bez opravy defektov. Pribudli ďalšie štyri.

Záverečný trip sabinovskí a lipianskí turisti absolvovali v plnom obsadení. Keďže to brali ako rodinný trip, tak tomu prispôsobili dĺžku aj náročnosť trasy. Cieľom bolo maďarské mestečko Satoraljaújhely. Cyklotrasou z Michalian po cyklochodníku cez Felzoregmec a Alsoregmec do Satoraljaújhely, kde sme si dali obed a pozreli festival mažoretiek. Vracali sme sa rovnakým smerom späť na základňu. Veľká pochvala patrí najmladšiemu cyklistovi Jožkovi Kožuškovi, ktorý zvládal v pohode všetky tri dni. Prešli  sme cca 45 až 52km s 556.9   nastúpanými metrami a 543.4 zostúpnými metrami. Bol to príjemne strávený čas s priateľmi.

Do zbierky defektov pribudli ďalšie 2 a spolu za celú cykloakciu sme poctivo opravili 12 defektov.

Cyklo trip po Tokaji sme ukončili prehliadkou Andrassyovského parku v Trebišove. Mauzoléum bolo zatvorené. Časť turistov sa rozhodlo v nedeľu aj pre duchovné povzbudenie návštevou kostola vo Veľatoch, kde sa slúžila sv. omša. Po skončení sme si nakúpili tokajské vínko  a potom už návrat  domov.