2024. 5. 8. -12. Cyklo tulky po Valašsku – Valaské Medziřičí

19 cykloturistov sa toho roku vybralo na Valašsko. Ubytovanie v *** Šport motel, Valaské Medziřičí.

8.5.2024  – príchod na miesto a spoznávanie malebného mesta  Valaské Medziřičí.

9.5.2024 – naplánovaná dlhá trasa pre skupinu A-klasik: Valaské Medziřičí – Rožnov pod Radhoštěm – Strední Bečva – Pustevny  (1010 m/nm) – hora Radhošť (1129 m/nm),  – Rožnov pod Radhoštěm – Valaské Medziřičí.  Skupina A prešla 60 km, nastúpaných 900 m. Tento deň bol pre nás cyklistickým s spoznávaním okolitej nádhernej prírody okolo rieky Rožnovská Bečva a po cyklochodníku Bečva. (číslo chodníka 6260). Týmto cyklochodníkom sme sa dostali až do Rožnova pod Radhoštěm. Prešli sme nádherným parkom v okolí Valaskej dediny. Už o chvíľku sme boli v Dolní Bečve a prestávku na obed sme si dali v Prostřední Bečve – motorest Zavadilka. Moravské a valašské jedlá boli na jedálničku ako ušité pre nás. Konečne žiadna pica a ani hanburger. Po úžasnom valaskom obede sme klasikou cestou nastúpali až na horský hrebeň Beskyd – vrchol Pustevny (1010 m/nm.). Pustevny su najnávšivenejšou destináciou v pohorí Beskid. Sú tam malebné drevené domčeky od akchytekta Dušana Jurkoviča, významnáho maravského architekta. Našli sme tam nie len občerstvenie, ako sa na moravákov patrí, ale aj nabíjacie stanice na Ebajky. Niektorí z nás si to dali až na vrchol Beskyd a to na horu Radhošť. Z hrebeňa po lesnej ceste č. 46 sme sa 15 kilometrovým zjazdom dostali až k kepingu v Rožnově pod Radhoštem. naša cyklo cesta už viedla zase okolo rieky až do Valaského Meziřičí. Bol to úžasný deň, plný slnka a hlavne bezpečnej cyklistiky bez aút.

10.5.2024 – naplánovaná trasa pre skupinu A-klasik – Valaské Medziřičí – Vsetín a späť. Prešli sme 45 km, nastúpaných len 100 m. Slnečné ráno nás navnadilo a potešilo, že to bude zase to fajnové. Deň sme venovali nie len cyklistike, ale aj k spoznávaniu histórie a kultúrnych miest tejto oblasti. Po cyklochodníku sme sa dostali  na historické námestie – k najvýznamnejším a najcennejším pamiatkam námestia  patrí mešťanský dom U Apoštolů a renesančná budova radnice a tiež Mariansky stĺp a stĺp so sochou sv. Floriana.  Prehliadkou parku a zámku Kinských sme ukončili prehliadku mesta a pustili sme sa smer Vsetín. Cyklo chodník č. 50 bol lahôdkou, skoro rovinka okolo rieky Vsetínska Bečva. Vo Vsetíne sme si išli porieť horné námestie.  Je tvorené budovami zámku Vsetín, Starej radnice, hotela Nová radnica, Maštalisek – panský dvor. Jeho súčasťou sú aj dve barokové plastiky a fontána. Prehliadka múzea s vyhliadkou z veže, sme sa kochali pohľadmi na staré a nové námestie Vsetína. Po týchto nezabudnuteľných zážitkoch sme sa vrátili na námestie vo  Valašskom Meziřičí, kde sme si dali skorú večeru U troch slnečníc. Verte, že nám zase chutilo to moravské poobědní jídelko.

11.5.2024 – naplánovaná trasa pre skupinu A-klasik – Valaské Medziřičí – detský orloj v Zášové – Zubří – skanzen Rožnov pod Radhoštem a späť. Najazdených 55 km, prevýšenie 450 m. Ranné slniečko a pekný plán ukazoval na zase pekný deň. Z Valašského Meziřičí, už po klasickej cykostezce sme sa vybrali do obce Zášová, kde na konci obce sme si pozreli detský drevený valašský Orloj. Bol v činnosti o 10:00 hod a len 5 minút. No stihli sme to. drevené postavičky valachov a svätcov sa pomaly točili v dvoch drevených okienkach. POd strieškou sv. Cyril a Metód, ktorých strážili drevení zbrojnoši. Na záver šašo z Zášovej, nám ukázal drevenú dupku. Okolo stojace detičky a mamičky mali naozaj veselé slzičky.   Milé to bolo. Tak sme sa pustili trochu do kopečka a potom už len zjazd do Zubří. No zjazd v tak krásnom horskom, lúkami posiatom kraji bola nádhera. Zastávka na malé občerstvenie v místni hospode Zubří padla vhod. Potom už do Rožnova pod Radhoštem, kde sme si prezreli Valaské múzeum v přírode. My sme si pozreli Drevené mestečko s kostolom sv. Anny. V okolí boli ešte: Mlínska dolina, Valašská dedina a Jurkovičová rozhledna. No toto sme si nechali na budúci rok. Cestou domov sme si pozreli ešte Městský sad a Hudební altán. Naše putovanie Rožnovom sme ukončili prehliadkou Kostela všech svatých. Keďže už by bolo treba aj trochu kalórií nabrať, tak sme sa zastavili v Rožnovskom pivovare, kde výpečky s bramborovým knedlíkem a zelí boli zdrojom dlho očakávaných zničených kalórií. Keďže to bol pivovar, tak Vám ani nenapíšem čo sme pili o:). Hodnotenie akcie ukončili v hospode Přístav vo Valašskom Meziřičí.

Tarsy a popis ebaikerov

8. 5. 2024 – príchod do Valašského Meziřičí, spoznávanie mesta, ktoré je centrom kultúrneho a spoločenského diania.  Prvý deň sme sa stihli previesť okolo zámku Kinských – v ktorom má sídlo múzeum regiónu Valašsko, ktoré ponúka stálu expozíciu. K zámku prináleží Park o rozlohe 6 ha so vzácnymi drevinami. Amfiteáter, ktorý je súčasťou parku ponúka so svojou kapacitou 500 miest k sedeniu. Významnou stavbou parku je tiež obnovený drevený altán. Centrálnu plochu námestia krášli dvojica   sôch : stĺp Panny Márie a socha sv. Floriána. Prvý deň si naši turisti prezreli tieto a ešte ďalšie pamätihodnosti.  Každý z 19 účastníkov cyklotúry si vybral podľa svojho vlastného záujmu. Prešli sme cca 40 km.

9. 5. 2024 – po raňajkách cyklotrasou do mesta  Rožnov pod Radhoštěm, ktoré leží na úpätí posvätnej hory Radhošť. Obed sme si vychutnali v motoreste Valašský šenk Závadilka.  Mesto preslávilo unikátne Valašské múzeum v prírode. Cieľ cyklotrasy – Pustevny (1010m/n.m.)- Radegast (1105m/n.m.) – hora Radhošť (1129m/n.m.) . Pustevny patria medzi najnavštevovanejšie v pohorí Beskyd a jednou z dominant je komplex stavieb – Libušín a Maměnka, malebné drevené domčeky od architekta Dušana Jurkoviča. Zaslúžené občerstvenie prospelo, aj výhľady na nádhernú prírodu medzi korunami stromov – stezka Valaška, ktorá bola postavená z vlastných zdrojov. Po oddychu a spoločnom fotení sme to vytiahli až na vrchol Beskyd na horu Radhošť (1129 m/n.m.) Kaplnka a súsošie sv. Cyrila a Metoda v byzanskom slohu sa ponúkala pre fotenie. Socha Radegasta(1105m/n.m.) pohanského boha úrody je vyhľadávaným cieľom návštevníkov, pri ktorej sme sa aj my zastavili, stojí na turistickej trase z Pusteven na Radhošť.  Cestou späť sme sa dostali k chate Mir cez les lesnou cestou. Bol to zážitok vychutnávať si túto krásu v lese počas 15 km zjazdu, keď sme sa dostali až do Rožnova pod Radhoštěm.  Tento deň sme prešli poctivých 80 km a bol to nádherný zážitok túto trasu absolvovať. Stúpanie 1593m.  Trasa : Valašské Meziřičí – Rožnov pod Radhoštěm – Prostrední Bečva – Pustevny (1010m/n.m.)- hora Radhošť (1129m/n.m.)- Rožnov pod Radhoštěm – Valašské Meziřičí.

10. 5. 2024 – tento deň sme si určili cyklotrasu do Vsetína. Slnečné ráno nás potešilo, tak sme si trasu ešte predĺžili od ubytovne náučným chodníkom Jana Karafiáta, ktorý vedie z  Valašského Meziřičí k priehradnej nádrži v obci Bystřička okolo priehrady Bystřička – U hrádze, v krásnom prostredí Vsetínskych Beskyd. Na trase dlhej 14 km je celkom 16 zastavení, ktoré priebežne zoznamujú návštevníkov s prírodou a históriou okolia v obci Velké Lhoty a Bystřičky.  Po fotení očarujúceho miesta priehrady, ktorá je obľúbeným miestom pre rekreáciu a vodné športy sme to už namierili do Vsetína. Vsetín je mesto s bohatou históriou, pamiatkami, leží v údolí  Vsetínskej Bečvy. Najstaršou historickou budovou, ktorú sme navštívili je pôvodný renesančný zámok s 59 m vysokou vežou, ktorá slúži ako rozhľadňa a poskytuje výhliadku na mesto a blízke okolie. V zámku sídli múzeum regiónu Valašsko. V okolí zámku na Hornom námestí sa nachádzajú bývalý panský dvor Maštaliska, Stará radnica s galériou, Nová radnica , kostol Nanebovzatia Panny Márie. Mestom prechádza cyklochodník  Bečva.  V Panskej záhrade s rybníkom  sme si prezreli aj vyznačené miesto, kde prechádza 18. poludník východnej dĺžky.  Prešli sme 68 km. Stúpanie 872 m.

Trasa : Valašské Meziřičí –  Velká Lhota- Malá Bystřice- Vsetín – Semelín – Jablúnka – Bystrička- Jarcová- Valašské Meziřičí.

11. 5. 2024 – ranné slnečné lúče nás opäť navnadili a po raňajkách sme vyrazili cyklochodníkom cez cyklomost v Černotíne okolo rieky do kúpeľného mesta Teplice nad Bečvou. Pokochali sme sa krásnym prostredím kúpeľov, napili sa liečivej vody z prameňa a vychutnali si kávičku s frgálmi- koláčikmi. Cieľom sobotňajšej cyklotúry bolo mesto Bystřice pod Hostýnem (722m) , kde sme si vychutnali obed a významné mariánske pútnické miesto Svätý Hostýn (1102m), tam sme si dali rozchod a spravili prehliadku posvätného miesta. Dominantou je bazilika Nanebovzatia Panny Márie. Vedľa baziliky stojí kaplnka sv. Jana Sarkandra, kúsok od nej začína stará krížová cesta a Jurkovičova krížová cesta, ktorá sa spája posledným zastavením v rotunde pri cintoríne. Jurkovičova krížová cesta je dielom slovenského architekta Dušana Samo Jurkoviča. Krížovú cestu tvorí 13 drevených a zdobených kapličiek, ktoré pôsobia dojmom, akoby vystupovali z lesa.  Veru bolo čo obdivovať. Nabudení a vytešení sme sa parádnym zjazdom dostali do mesta Bystřice pod Hostýnem  a potom po trase cyklochodníkom späť na ubytovňu. Prešli sme tento deň 92 km. Trasa: Valašské Meziřičí –  Hustopěče nad Bečvou- Černotín -Teplice nad Bečvou -Paršovice – Bystřice pod Hostýnem – Svatý Hostýn .   Stúpanie 1108 m/nm.

Čo záverom?

Elektrobajky nám pomohli prejsť s istotou a pôžitkom nádherné miesta, ktoré si budeme dlho pripomínať. Je to kraj plný kultúry, histórie, ľudovej architektúry, bazénov, športovísk a hlavne super cyklo-chodníkov. Chcem sa všetkým zúčastneným turistom poďakovať za pohodový pobyt na Valašsku a teším sa na ďalšie cyklopotulky  Moravou. Máme sa na čo tešiť aj v roku 2025