Zimný prechod Muránskou planinou 46. ročník – 9. – 11. 2. 2024

Zimný prechod Muránskou planinou 46. ročník – 9. – 11. 2. 2024

Plánovaný prechod sa bohužiaľ konal iba pre peších turistov, keďže sneh aj v tomto kraji, ktorý je snehovou nádielkou povestný, po výraznom a dlhodobom oteplení zmizol a zostali iba neucelené úseky a to bolo pramálo na seriózne bežkovanie. Prechodu sa zúčastnilo množstvo účastníkov z ďaleka aj blízka. Aj my sabinovský turisti sme sa pridali k tejto významnej miestnej akcií. Trasu sme si trošku upravili tak aby nám to vyhovovalo a prechod sme začali priamo z ubytovne na Prednej Hore. Značeným chodníkom (žltá značka) sme traverzovali masív Šiance a popri Wesselenyiho jaskyni sme vystúpali až na jej vrchol, kde stojí nádherná zrúcanina hradu Muráň.

Hoci počasie nebolo ideálne a oblačnosť bránila vo výhľadoch do väčšej vzdialenosti, predsa len bolo čosi vidieť. Blízke hlboké doliny zahalené hmlou a vrcholy týčiace sa až cez inverznú oblačnosť v nás zanechali úžasné zážitky. No jednoducho paráda, také niečo by tu turista asi nečakal.  Po prehliadke hradu a krátkeho občerstvenia na chate pod hradom sme pokračovali na asi najznámejšie miesto Národného parku „ Veľká Lúka „ kde prebieha chov koní plemena  Norika muránskeho. Od razcestníka Veľká Lúka – Piesky už trasa viedla iba dole kopcom do obce Muráň, kde bol záver tohto prechodu. V “ Penzióne u Sysľa „  podávali úžasný boršč, ktorý bol bodkou a povestnou čerešničkou za skvelou turistikou.

Trasa : Predná hora – Sedlo Predná Hora – Chata pod Muráňom – Cigánka (hrad Muráň) – Veľká Lúka Piesky – Muráň. Stúpanie 545 m, klesanie 998 m, dĺžka trasy 15,10 km. Poznámka : Národný park Muránska planina je súčasťou Spišsko-gemerského krasu, ktorý má na svojom území až 48 vrcholov nad 1000 m a 18 z nich je práve na Muránskej planine. Prvenstvo patrí Kľaku s výškou 1409 m/n.m.