11.1. – 14.1. 2024 Sedlo Čertovica (1232 m n.m.)

11.1. – 14.1. 2024 Sedlo Čertovica (1232 m n.m.)

Návšteva tohto strediska nebola prvá. Ubytovanie v domčeku Horskej služby nám už vyhovovalo minulé a tak sme využili ich zariadenie znova. Príchod vo štvrtok bol hneď zo začiatku očarujúci. Snehová krajina ako z rozprávky a hneď po zložení si osobných vecí sme sa natešený vybrali na krátky výšľap a oboznamiť sa s okolitou krajinou a stavom bežkárskych tratí. Bežkárske trasy začínajú priamo od ubytovne a najznámejšou a najviac vyhľadávanou trasou je „Okolo Beňušky“. Poskytuje nádherné zasnežené scenérie, výhľady do diaľav. Horehronie pod nami ako na podnose. Dĺžku trasy si každý prispôsobil svojím chúťkam a silám. Čas plynul neúprosne  a tak bolo potrebné myslieť na návrat. Tou istou trasou sme sa všetci vysmiati vrátili späť na domček HS. Trasa : Malý líščí okruh okolo Beňušky , Dĺžka trasy 12.10 km, Stúpanie 305m, Klesanie 278m.

V noci na piatok a ešte ráno to veru nevyzeralo vôbec na nejakú vonkajšiu aktivitu. Silný nárazový vietor a mráz to určite nedovoľoval. A tak sme sa v kľude naraňajkovali a trochu sme vyčkali na prípadnú zmenu počasia. A urobili sme dobre. Okolo desiatej hodiny sa počasie umúdrilo a čuduj sa svete nastalo bezveterné ideálne slnečné počasie a tak nám už nič nebránilo sa vydať na plánovanú trasu. Pekne za sebou a spoločne ukrajujeme prvé kilometre z Veľkého Čučoriedkového okruhu. Zimná krása je všade okolo a tak si to užívame. Výhľady striedajú lesné úseky, stúpania striedajú dlhočizné zjazdy no jednoducho bežecký raj. No nie všetko je úplne ideálne. V nižších polohách je obmedzenie v podobe pozostatkov z odstraňovaní popadaných drevín a menšou pokrývkou snehu, ale ani tento malý nedostatok nemohol pokaziť celkový dojem z úžasnej trasy. Záverečné 5 kilometrové stúpanie a následný zjazd až na bol čerešničkou dnešného dňa. Celú trasu zvládli všetci a uznanie patrí naším seniorom, ktorý túto pomerne náročnú túru zvládli famózne a ani sedem krížikov na nich nebolo badať. Trasa : Veľký Čučoriedkový okruh okolo Beňušky, Dĺžka trasy 23.30 km, stúpanie 772 m, klesanie 765 m.

Sobotné ráno nás privítalo ideálnym počasím a tak po včerajšom náročnejšom dni sme si dopriali tzv. oddychovku v podobe ľahšej trasy. Včerajšie 5 kilometrové stúpanie sme otočili a tento zjazdový úsek sme doplnili ešte ďalším zjazdom k obci Jarabá. Niektorý z nás si to nechceli uľahčiť a tak si to celé znova vyšľapali. Protiľahlý kopec z názvom Lajštroch nedal pokoj aj dvom z nás, ktorý sa podujali naň vystúpať. Ta námaha stala za to. Úžasné výhľady na Nízke a Vysoké Tatry a na všetko pod nimi brali dych. Foto na pamiatku a následný zjazd cez bielučké svahy do sedla Čertovica ukončila sobotňajší program. Trasa : Sedlo Čertovica – Letisko – Bachláč na lúke (parkovisko), Dĺžka trasy 9,10 km, stúpanie 143 m, klesanie 495 m. Lajštroch trasa : Dĺžka trasy 5,10 km, stúpanie 411 m, klesanie 395 m.

Každý pobyt sa raz končí a tak aj nedeľa bola rozlúčkovým dňom s týmto úžasným prostredím. Spokojnosť s uplynulým víkendom sa dala krájať. Teraz nás už len čakala cesta domov. Ako odmenou za vynaložené fyzické úsilie si niektorý z nás dopriali relax v termálnom kúpalisku vo Vrbovom. A to bola bodka za skvelou akciou, ktorej sa zúčastnilo 18 členov KST Sabinov a dvaja KST Hermanovce.