Zahájenie cyklosezóny 10.4.2022

Zahájenie cyklosezóny.

 

      Dnes 11. 4. 2022, na kvetnú palmovú nedeľu sa 6  členov turistov klubu KST Slovan Sabinov zišlo pred MsKS a zahájili cyklistickú sezónu. Cieľom dnešnej prvej spoločnej cyklo-akcie bola prešovská Kalvária.
     Cyklotrasa Eurovelo 11, ktorá prechádza cez naše mesto a pokračuje až do krajského mesta je úžasná vec. Nenáročná trasa po cyklo chodníku vedie do  krajského mesta a  poskytuje návštevníkovi široký výber možností.  Je len na návštevníkovi, čo si vyberie.  My sme sa rozhodli pre návštevu Kalvárie. Prešovská Kalvária je komplexom barokových kaplniek a kostola, nachádzajúci sa na pahorku (265 m/nm) na západnom okraji Prešova. Pochádza z prvej polovice 18. storočia. Krásny výhľad na mesto Prešov – mesto na 49. rovnobežke  sa vydaril za príjemného polojasného počasia pri teplote 10 stupňov Celzia. Pokochali sme sa výhľadmi na hrad Šariš, pohorie Čergov, Lysú Stráž (696,5 m/nm), Stráž (739,6 m/nm), Konkatedrálu sv. Mikuláša, Kapušiansky hrad, pohorie Slanské vrchy (severná časť), Soľnohrad (Zbojnícky hrad) . Prešli sme  47 km, nastúpaných  241 výškových metrov.
Občerstvenie a krátky oddych sme si užili v letnej záhrade u Ferdinanda a potom už nasledovala cesta späť domov po cyklo chodníku okolo rieky Torysa.
Trasa: Sabinov-Orkucany-Šarišské Michaľany- Veľký Šariš-Prešov- Prešovská Kalvária a späť.
Vedúci cyklo-akcie František Broda