27. 9. – 29. 9. 2024  Cyklistický výlet v okolí Červeného Kláštora

27. 9. – 29. 9. 2024      Cyklistický výlet v okolí Červeného Kláštora –  Pieninský národný park

V nedeľu 29.09.2024 sme sa vrátili z trojdňového výletu v Červenom Kláštore. V piatok popoludní sme prišli na miesto ubytovania, do penziónu „Pod troma korunami“. Ubytovanie super, veľká obývacia izba, kuchyňa, jedáleň, 6 izieb, vonku gril, altánok, parkovisko, úschovňa bicyklov a k tomu príjemná domáca pani s vlastnou predajňou potravín.

Aj keď prvý deň nám dážď skrátil trasu, siedmy turisti z KST Slovan Sabinov a 1 turista z KST Chotárna Hermanovce sa vybrali okolo Dunajca až do Szczawnici. Cesta príjemná lesom, väčšinou po hrubom betónovom povrchu. Bolo to splnenie snov, túžob a predstáv nás všetkých. Aj keď nám to dážď skrátil, prešli sme zahrievacích 25 km. Predpoveď počasia na sobotu bola veľmi nepriaznivá, malo často pršať, aj keď so slabými úhrnmi zrážok, ráno bolo všetko inak a naša super ôsma partia cyklistov začala svoju trasu prejazdom cez most do Poľska a potom smerovala na hrádzu vo Vyšných Smorovciach, kde sme nastúpili na dlhý stupák na hrad Czorsztyn. Cestu nám spríjemnili výhľady na Tatry. Hrad Czorsztyn je zrúcanina hradu nad jazerom Czorsztyn s výhľadom na celú dĺžku jazera. Zjazd dole do prístavu je strmý, ale dá sa zvládnuť. Zaujímavosťou prístavu je aj poznatok, že prevážajú loďou aj cyklistov na druhú stranu, ak nechcú absolvovať celú trasu. Pokračovaním jazdy okolo jazera sme si užili zákruty aj prejazdy mostíkmi. Na druhej strane jazda po betónovej hrádzi s ďalším stupákom, cez rekreačnú oblasť a so zjazdami až do Niedzici na hrad a hrádzu s 3D obrazom. Potom nás už čakal zjazd na spodnú hrádzu a rovnakou cestou späť do Červeného Kláštora. Poznatok z cyklotúry je, že Poliaci sa snažia robiť čo najviac cyklochodníkov, podporujú turizmus, okolo jazera vytvorili pekný cyklochodník s pekne upraveným zázemím pre cyklistov, len škoda, že sú niektoré časti po hlavnej, čo nie je vždy bezpečné. Bufetov plná trasa. Na našej slovenskej trase z ČK po hranicu toľko priestoru a žiadny cyklochodník. Až na ten slabý dážď z Niedzice do ČK to bola super jazda, prejdených 56 km.  Pre veľký úspech v nedeľu sme sa opäť vybrali okolo Dunajca, ale cestu sme si predĺžili až do obce Jaworky, občerstvili a naobedovali na chate Bacuwka a vrátili späť do ČK, kde sme v kláštornej krčme zhodnotili tento trip a po kávičke šťastní sa vrátili domov. Prejdenných 42 km.

Spolu za tieto 3 dni sme prešli 123 km. Vydarená cykloakcia, ktorú si radi zopakujeme aj budúci rok. Národný park Pieniny je miestom, kde sa stretávajú majestátne hory, tajomné lesy, krásne lúky a divoká rieka Dunajec. Jedinečná atrakcia v Európe – splav Dunajca na drevených pltiach v nádhernej prírodnej scenérií Pieninského národného parku nám umožnila počas cyklistiky týchto dní vychutnať si krásne výhľady.