Zimný kurz základov vysokohorskej turistiky 17.3. 2023 – 19.3.2023

Zimný kurz základov vysokohorskej turistiky 17.3. 2023 – 19.3.2023 sa konal v Nízkych Tatrách na chate M. R. Štefánika – 1740 m/nm pod vedením Slavka Klaina.

Tohtoročný zimný výcvik sa konal v Nízkych Tatrách a sídlom počas troch dní sa nám stala chata gen. M. R. Štefaníka. Účastníci z nášho klubu, ale aj ostatný kurzisti sa rozhodli dostať na chatu najbližšou možnou trasou a to z Bystrianskej doliny od chaty Zázvor. Výstup nie je nijak zvlášť dlhý, ale prevýšenie asi 600 metrov na tak krátkom úseku da zabrať. Nápad obuť si Ski-alpy bol jednoducho bravúrny, pretože ťažké a objemné ruksaky sa niesli celkom v pohode. Trasa viedla okolo Halašovej jamy a známej Jaskyne mŕtvych netopierov. Zvítanie sa na chate s inštruktormi a ostatnými členmi z iných klubov, ubytovanie sa a hneď z kraja teoretická časť a oboznámenie sa z programom do ďalších dní.

Hneď po raňajkách nasledovala praktická časť s výstupom na najvyšší vrchol Nízkych tatier – Ďumbier 2046 m/nm. Naviazaný na lano v družstvách a vystrojený na zimnú vysokohorskú turistiku (mačky, cepín, sedací úväz, karabínky…atď) kráčame za sprievodu inštruktora a učíme sa priamo v teréne praktické cvičenia. Cesta nám trvala dlhšie ako obvyklé, ale vôbec to nebolo na škodu, pretože vyskúšať si teóriu priamo v teréne je na nezaplatenie. Odmenou za úsilie nám bolo úžasné slnečné počasie a nádherné výhľady z vrcholu Ďumbiera. Teplý čaj, čokoládka a fotografovanie už patrí k folklóru takýchto výstupov. Nasledoval zostúp, večera a znova praktické cvičenia na záchranu a prečkanie v zlých poveternostných podmienok v teréne. Teplé občerstvenie na chate po mrazivom cvičení padlo vhod a sladko unavený šup do postele.

Nedeľné ráno nás privítalo znova slniečkom a tak nás čakala posledná praktická lekcia. Skúmanie snehových svahov a vyhodnotenie nebezpečenstva lavín a praktické vyhľadávanie zasypaných ľudí v lavínach. Nameraná hrúbka snehovej prikrývky (2,6m) na danom mieste nás utvrdila, že zima a sneh sa udrží ešte dlho do jari. Tak a máme to úspešne za sebou. Spokojnosť účastníkov bola viditeľná a radosť zo splnených úloh a počasia by sa dala krájať. K úspešnej akcií bola už len jedná úloha a to návrat. Ťažké ruksaky, lyže na nohách a prudký svah je kombinácia aj pre zdatných lyžiarov výzva. Neupravený terén a rôzne zmeny v kvalite snehu dali zabrať, ale zvládli sme to na jednotku. Adrenalín v cieli nás pozvoľna opúšťal a príjemný pocit z jazdy dole a celého víkendu dominoval a určite si to budeme ešte dlho pripomínať. Počas troch dní sme prešli spolu 11 km, stúpanie 940 m, klesanie 936m.