50. ročník prechodu Ľubovianskou vrchovinou

Prejazd Ľubovianskou vrchovinou 50. ročník 8. 2. 2020

Typ podujatia: lyžiarska turistika, miesto podujatia:  Ľubovnianska vrchovina. Vedúci podujatia: Jaroslav Macko, tel.: 0918 676 465, mmackojaroslav@gmail.com

Podujatie vzniklo spolu s podujatiami „Prejazd Pieninami“ a „Prejazd Spišskou Magurou“. Ľubovnianska vrchovina je flyšové pohorie Východných Beskyd. Na západe hraničí s Pieninami, na juhu so Spišsko-šarišským medzihorím a Čergovom a na východe s Ondavskou vrchovinou. Maximálnu nadmorskú výšku dosahuje na vrchole Eliášovky (1023,4 m/nm) v severozápadnej okrajovej časti pohoria (na slovensko-poľskej hranici). Hlavný hrebeň vedie z Eliášovky cez Medvedelicu, sedlo Vabec, Široký vrch, Sulínske sedlo na Sliboň. Prejazd Ľubovnianskou vrchovinou patrí medzi naše najstaršie podujatia.

Trasa začala v obci Hraničné (530 m/nm). Pokračuje cez Skalnú, Doščenú, Osly (859 mnm) a končí pod hradom Ľubovňa (711 m/nm). Dlžka trasy asi 17 km. Odvoz do Hraničného bol zabezpečený objednaným autobusom.
Zraz účastníkov o 9.00 h na parkovisku pred športovou halou v Starej Ľubovni.
Štartovné (slávnostný obed + prípitok, doprava) za 5 €.

Náš klub sa nezahanbil a na túto akciu prišli 16 naších šlenov. Počasie bol viac ako ukážkové, v Hraničnom – 10 st.C,slnečno, na hrebeni okolo 0 st. C, stále slnečno a azúrové nebo. Snehové podmienky? To sa ani nedá opísať, viac ako ukážkové. Celá skupina mala cca 75 účasníkov. Spomienkové slávnostné posedenie sa uskutočnilo v reštaurácií U grofky Izabely, pod hradom. uristi z ľubovne nám pripravili slávnostný obed, prezentáciu historických materiálov a besedu zo zakladateľom zrazu p. F. Na záver sme si veselo pospievali, pri muzike pa. Veroniky.